ISO 18752 Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Her Hidrolik Sistem Tasarımcısının ISO 18752 Hakkında Bilmesi Gerekenler

Büyük, global OEM firmlarındaki hidrolik sistem tasarımcıları ve müşterileri için farklı uygulama alanlarındaki basınç sınıflarını, hortum boyutlarını ve ürün homojenliğini yönetmek  zorlu bir iş olabilir. ISO 18752, süreci tasarımcılar ve müşterileri için çok daha kolay hale getirir. Standardın faydası, aynı teknik özelliklerin, dünyanın neresinde imal edilmiş ya da satışa sunulmuş olurlarsa olsunlar tüm sistemlere uygulanabilmesidir. Bunun anlamı, dünyanın neresinde olursa olsun üreticilerin aynı teknik özelliklere göre test edilmiş ve uygulamalarının gereksinimlerini karşılayacak aynı hidrolik hortumları aldıklarına emin olabilmeleridir.

OEM'ler ISO 18752'ye göre seçim yaparak nasıl fayda sağlayabilirler?

Standardı uygulamaya karar veren OEM'ler, tasarım karmaşasını azaltmanın yanı sıra mali açıdan da birçok fayda elde edebilirler. ISO 18752, tüm hortumları 3,5 MPa'dan 56,0 MPa'a kadar değişen 10 farklı maksimum çalışma basıncına ayırarak sınıflandırmıştır. Her basınç sınıfı, hortum çaplarının tamamını kapsar. Bu durum, hortum tasarımına bağlı olarak hidrolik sistemlerde en yaygın olarak kullanılan hortumların genel, ölçüsel ve performans özelliklerini belirleyen geleneksel DIN standartlarından farklıdır. Hortumun basınç sınıfı ve performansa göre belirlenmesiyle ISO 18752, seçim prosesini kolaylaştırarak ekipman tasarımcılarının uygulamaları için uygun hortumları kolaylıkla bulmalarını sağlar. Uygulamada aşılması gereken güçlükler herhangi bir zaman veya yerde ortaya çıkabilir, o yüzden hortum çözümünün çalışma ortamının zorlu koşullarına dayanması gerekir. ISO 18752, ürün yelpazesini uygulamanın basınç ihtiyacına göre tek bir hortum serisine indirgeyerek seçim sürecini kolaylaştırır.

Bir uygulama için maksimum basınç ihtiyacı 21,0 MPa ise kullanıcı, hidrolik sistemi için çalışma basınç sınıfı 21,0 MPa olan bir hortum serisinin tüm çaplarını kullanabilir. ISO 18752'nin zorlu test şartları kullanıcıların, hortumların hangi nominal değer için onaylandığını ve hidrolik ekipmanlarda nasıl bir performans göstereceğini tam olarak bilmelerini sağlar. Daha yüksek impuls standartlarına göre test edilen hortumların daha uzun bir kullanım ömrü vadetmesi, birçok kullanıcının ISO standartlarına geçiş yapmasının sebebidir. Örneğin, kısa süre içinde ve uzun çalışma süreleri boyunca sürekli tekrarlanan çok sayıda basınç çevrimine sahip zorlu bir uygulama için bir hidrolik hortuma ihtiyaç duyuyorsanız tercihiniz C veya D performans sınıfı hortum komplelerinden yana olacaktır. Ancak, bu varsayım hortumun doğru takılması, rotalanması ve zorlu ortamlardan korunmuş olmasına durumları için geçerlidir. ISO standartlarının önemli bir yanı, dünya çapında kabul görmeleridir. Bu sayede, hortumunuz nerede üretilmiş veya nereden satın alınmış olursa olsun aynı standartlara göre test edilmiş olduğunu bilirsiniz. Global üretim standartları birçok OEM için çok önemlidir.